Het Systeem-Despotopoulos

Waar zou de Senaat zich deze week mee bezighouden? We kijken even naar de agenda, en zien zowaar dat rapporteur Bert Anciaux het op woensdag 23 april in Zaal B zal hebben over het geëvoceerde familienamenwetsontwerp, het onderwerp van dit feuilleton. We hopen alvast dat de dames en heren senatoren hard gewerkt hebben, en dat ze zorgen voor een boeiend vervolg van het verhaal.
Zelf hebben we ook niet stilgezeten, overigens. Tijdens de paasperiode hebben we wat extra gegoogled, en zo kwamen we surfend terecht bij een haast mythisch figuur: Constantin Despotopoulos. Interessant genoeg betekent Despotopoulos ‘afstammeling van een despoot’ – qua kind moet naam hebben, kan dat tellen.
Voor zover we kunnen nagaan, moet Despotopoulos een -jawel- Grieks politiek filosoof geweest zijn, die in de tweede helft van de vorige eeuw een en ander over Plato, Aristoteles, de Helleense beschaving en logica gepubliceerd heeft. In 1969 publiceerde hij in de Revue Trimestrielle de Droit Civil vanaf pagina 718 een interessant artikel, getiteld: “Variétés sur le Nom de famille”.
Wat blijkt na lezing van het artikel? Dat we met ons bescheiden voorstel het warm water hebben uitgevonden. Ons aller Constantin was ons namelijk voor. Hij suggereerde om een dubbele familienaam te geven, en dan het geslacht van het kind de volgorde te laten bepalen: indien dochter, eerst naam van de moeder, indien zoon, eerst naam van de vader. De natuur/het toeval konden hun werk doen, discriminatie weggewerkt, kous af.
Wat meer is: dit systeem-Despotopoulos blijkt zowaar goed gekend te zijn in het burgerlijk recht. Professor Katlijn Mafliet behandelde onder andere dit idee in haar dossier en rapport voor de Vrouwenraad uit 2009. Op pagina 20 van dat rapport worden de pro’s en contra’s van het systeem afgewogen. Dit rapport zou gekend moeten zijn door elke volksvertegenwoordiger: het maakt deel uit van de stukken die in de commissie(s) behandeld werden, en bijvoorbeeld senaatsvoorzitter Sabine de Bethune verwijst ernaar in de toelichting van haar poging tot wetsvoorstel.
Alleen: Despotopoulos laat de ultieme binnenkopper liggen. Binnen 1 gezin zouden volgens hem zusjes en broertjes niet dezelfde familienaamvolgorde hebben. En zo gaat er toch wat eenheid en familiegevoel verloren.
Zodoende blijkt dat we met ons geamendeerd voorstel voor een Constantin-upgrade gezorgd hebben. Despotopoulos 2.0, zowaar. Benieuwd of de senatoren dit ook door hebben, en beter kunnen lezen dan het kabinet-Turtelboom.
Wordt dus misschien nog vervolgd!
One Response to “Het Systeem-Despotopoulos”
[…] Senaat met de eerdere wisselmeerderheid de nieuwe familienaamwet goedgekeurd. Teleurstelling voor Despotopoulos 2.0, champagne voor minister Turtelboom-Schepens, dus, die meteen een overwinning van de #vrijheid per […]