Niet geschoten is altijd mis

Bekentenis

Vanavond voeg ik mezelf als agendapunt toe op de Herentalse gemeenteraad. Ik stel straks een vraag aan onze schepen voor Gezondheidsbeleid, die je hieronder al in avant-première meekrijgt. Benieuwd wat het antwoord zal zijn…

Gemeenteraad van Herentals, 11 maart 2014

Vraag aan mevr. Anne-Mie Hendrickx, schepen van Gezondheidsbeleid

Kan Herentals stoppen met roken?

Mijnheer de Burgemeester, Beste Schepenen en Collega’s,

Als u het nog niet mocht weten: ik ben een onfatsoenlijk mens met vele zwakheden. Ik leef verschrikkelijk ongezond, te wijten aan slechte vrienden en – vooral- aan mijn slap karakter. De combinatie daarvan kan dodelijk zijn, want in mijn geval heeft dat geleid tot een serieuze rookverslaving, die me zo ongeveer sinds mijn twintigste in haar greep heeft. En hoewel ik al enkele keren een serieuze rookstoppoging ondernomen heb, ben ik er nog niet vanaf. En ik wil niet blijven stinken.

Behalve slap van karakter ben ik nu nog egoïstisch ook, want ik heb mijn geval nu toegevoegd als agendapunt op de gemeenteraad.

Ik moet immers luisteren naar mijn minister.  Vorig jaar lanceerde Jo Vandeurzen samen met het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse LOGO’s de campagne ‘Vlaanderen stopt met Roken’. Op de portaalsite www.vlaanderenstoptmetroken.be kunnen professionals en openbare besturen heel wat tips vinden om een rookstopbeleid degelijk aan te pakken. Onze buurgemeente Westerlo haakte daar op in met allerhande initiatieven die gaan van bewustmaking, infosessies, een Facebookgroep, tot individuele en zelfs groepssessies om mensen aan te moedigen het roken te laten. Ruim 120 inwoners van Westerlo zijn op dit ogenblik de uitdaging aangegaan.

Deze formule blijkt aan te slaan en te werken. Vandaar mijn vraag of de Stad Herentals ook een dergelijk initiatief op poten wil zetten. Het stadsbestuur kan hiervoor ondersteuning krijgen bij Logo Kempen, en kan natuurlijk ook zijn licht opsteken bij onze Westelse buren. Als Herentals met een dergelijk initiatief op de proppen komt, dan schrijf ik me graag in, wie weet zelfs samen met een aantal andere collega’s in deze raadszaal. En ongetwijfeld zien vele inwoners dit ook wel zitten.

Op die manier kan Herentals met een minimum aan middelen en inspanningen gezonder worden, en misschien nog meer gaan ruiken naar de koekjesfabriek dan naar andere minder aangename uitlaatgassen.

Bart Michiels, gemeenteraadslid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: