Niet geschoten is altijd mis

De zesde Zaligheid: Tijd voor een Cultuurbeleid!

Als er iets is waar ik me helemaal op wil focussen, dan is het wel cultuur. Want de volgende jaren staat er zoveel te gebeuren in Herentals. Binnenkort opent het Cultuurcentrum op de Markt, en het wordt zaak om dat cultuurcentrum en zijn bezoekers alle kansen op schoonheid en ontroering te geven.

Zonder te negatief te willen doen: er is nog heel veel werk aan de winkel. Sinds het opstarten van het beheersorgaan (begin dit jaar) zijn we aan het roepen om een vlot financieel kader voor het cultuurcentrum. Je moet immers nu al voorschotten kunnen betalen aan artiesten die je vastlegt voor pakweg september 2007. Sinds die eerste vergaderingen willen we het ook steeds over de kerntaken van het cultuurcentrum hebben. Maar tot nu ging het voornamelijk over de horecazaak, huurreglementen en dies meer. Het wordt tijd voor daadkracht, want eigenlijk is het al te laat.

En je moet niet alleen werken aan een brede profilering en programmatie, maar zeker ook aan de toegankelijkheid van cultuur: je moet iedereen durven te bereiken, je moet iedereen naar het cultuurcentrum krijgen. En dan volstaat het niet om louter en alleen goed te programmeren. Neen, de hele omkadering moet snor zitten: je moet de mensen een avond lang waar bieden voor hun (belasting)geld. En dan moet je ook denken aan goede bereikbaarheid via het openbaar vervoer, aan eventuele kinderopvang (waarom geen Schaliken-babysittersclub?), aan parkeergelegenheid. Want met goede voorstellingen alleen kom je er niet: in het cultuurcentrum moet iedereen zich kunnen thuisvoelen. Of je nu voor Frans Bauer bent of voor het Prometheus Ensemble, voor Ruud de Ridder of Tom Van Dyck, voor Theaterspektakel of fanfare Sint-Cecilia.

Maar daar mag het niet ophouden: ook onze vele monumenten waarop ze in de hele Kempen op jaloers zijn, kunnen beter uitgespeeld worden, als troeven van schoonheid en geschiedenis. Het volstaat niet om op het Begijnhof de kerk te restaureren: vertel er ook het verhaal van die sterke vrouwen, in een museum dat je opkleurt en opfleurt.

En dat is maar een voorbeeld. Het Herentalse boompje heeft sterke wortels in de geschiedenis, die de culturele toekomst van de stad kunnen doen openbloeien. Maar dan wordt het tijd voor wat meer expertise, durf en creativiteit in het stadbestuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: