De vierde Zaligheid: je eigen huis, je plek onder de zon!
Begin er maar eens aan: als modaal jong tweeverdienersgezin je eigen huis kopen, bouwen, of verbouwen. De prijzen swingen de pan uit, in die mate dat je de wanhoop nabij raakt. En tegelijk is er zoveel verkrotting en leegstand in bepaalde buurten.
Hoe geef je als gemeentebestuur daar een antwoord op? Alweer niet gemakkelijk, omdat je je bevindt in een markt die bepaald wordt door de wetten van vraag en aanbod. En bovendien is de open ruimte al zo schaars.
Uiteraard moet je proberen om samen met intercommunales en sociale huisvestingsmaatschappijen zo goed en goedkoop mogelijke tarieven te garanderen voor nieuwe kavels en bestaande huur- of koopwoningen. En ik denk dat iedere partij daar werk van wil maken. Maar de toekomst ligt volgens mij ook in het verbouwen en herinrichten van wat leegstaat. Soms zijn die panden nog vrij betaalbaar, en je kan ook profiteren van heel wat renovatie- en milieupremies, die het kostenplaatje wat verlichten. Alleen lijkt het vaak een hele klus om alles gecoördineerd te krijgen.
Ideetje: zorg voor een all-in bouw-infoloket op het administratief centrum, dat je duidelijke, objectieve en volledige informatie geeft over voorwaarden, regels en de brede waaier van subsidies.
Tweede idee: sociale huisvesting moet het voorbeeld geven. Er zijn al behoorlijk wat ‘inbreidingsprojecten’ aan de gang, wat goed is, maar als sociale huisvestingmaatschappij ben je haast moreel verplicht om ook aan het milieu te denken. Installeer zonnecollectoren, groendaken, goede isolatie en verluchting in, op en aan sociale woningen, zodat je niet alleen het milieu een handje helpt, maar ook de energiefactuur doet dalen. De Westelse bouwmaatschappij Zonnige Kempen, samen met Kamp C, heeft op dat vlak heel wat inspiratie te bieden.
Geef een reactie