subsiditis – een remedie?
De vorige subsiditis- en partiturenbibliotheekartikeltjes klonken misschien nogal moeilijk, maar het weze me vergeven: vijf jaar lang ben ik bezig geweest met subsidies. Eerst op een studiedienst, dan op het provinciebestuur, en nu 9 maanden in de muziek. Het houdt me dus wel bezig, en ik hoop dat iedereen dat begrijpt. Via subsidies herbesteed je immers belastinggeld, en je moet er dan ook naar streven om ze zo eerlijk en goed mogelijk aan te wenden. En dat vereist wel wat technisch werk. En in Herentals is er nog heel wat technisch werk aan de winkel.
Voor de geïnteresseerden, werp ik graag vijf subsidieprincipes op tafel:
1) In Herentals bestaan al heel veel subsidieregelingen, maar ze worden nogal onoordeelkundig toegepast. Een evaluatie van elk reglement dringt zich op. En trek er dan ook lessen uit. Op die manier kan je wat er nu al voorzien is aan middelen veel efficiënter besteden.
2) Gebruik het geld van de belastingbetaler om mogelijk te maken wat anders niet zou kunnen. Het kan niet dat er met subsidies winst gemaakt wordt.
3) Soms maakt een andere vorm van ondersteuning veel meer verschil dan louter geld geven: logistieke, administratieve en organisatorische begeleiding, bijvoorbeeld.
4) Niet alleen de stad geeft subsidies. Ook de provincie, Vlaanderen, Europa en andere instellingen kunnen een vaak onvermoed duwtje in de rug geven. Ook hiervan moet je subsidie-aanvragers op de hoogte brengen.
5) Verenigingen moeten niet gesubsidieerd worden omdat ze louter bestaan, maar omdat ze werken. Waardeer de projecten die ze realiseren meer dan de bestuursvergaderingen die ze houden.
Ziezo, het is maar een aanzet. Alle reacties welkom!
Geef een reactie