Niet geschoten is altijd mis

kleine ergernissen

Okee, ik kan soms nogal een muggenzifter zijn. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Zo kan ik me enorm opwinden over ogenschijnlijk kleine details, die in mijn ogen dan symbool staan voor iets veel groters.

Twee voorbeeldjes.

In het foldertje van de Jonge Groen!Open-kandidaten las ik dat iemand op de vierde, “verkiesbare” plaats staat. Ik dacht dat Groen! verstandiger was. Door het verminderen van het gewicht van de lijststem tot 1/3 van zijn kracht, is het nu immers zo dat iedereen op een verkiesbare plaats staat. Door te stellen dat de vierde plaats ‘verkiesbaar’ is, werk je de onduidelijkheid en het onbegrip enkel in de hand, en misprijs je eigenlijk al die kandidaten op de “lagere” plaatsen. In feite heeft iemand op de derde plaats krèk dezelfde kansen om verkozen te geraken als iemand op plaats 24. Het komt er gewoon op aan genoeg voorkeurstemmen te halen. Ik vind dat de mensen dat mogen weten.

In het foldertje van sp.a (en ook in dat van andere partijen) lees ik dan weer steevast over het ‘cultureel centrum’. Iedereen die de materie een beetje volgt, weet dat de officiële benaming nu al vijf jaar ‘cultuurcentrum’ is. Tussen een cultureel centrum en een cultuurcentrum zitten namelijk vaak tienduizenden euro’s (subsidie-)verschil… Ik vraag me dan soms af of de verantwoordelijke politici wel echt met de materie bezig geweest zijn.

Ik weet het: niemand ligt ervan wakker, en ikzelf ook niet. Maar ik heb nu eenmaal graag de puntjes op de i.

2 Responses to “kleine ergernissen”

 1. Wim De Groof

  Hoi Bart. Inderdaad, ook andere partijen hebben last met de culturele puntjes op de i. Zo worden in de verkiezingsbrochure van de Herentalse CD&V (gisteren in mijn bus gevallen) de termen ‘cultureel centrum’ en ‘cultuurcentrum’ vlotjes door elkaar gehaspeld. Ik hoop dat dit niet wijst op te weinig dossierkennis bij de verantwoordelijke CD&V-politici.

 2. Bart Michiels

  Dag Wim,
  Je hebt godbetert gelijk! Iedereen maakt zich er schuldig aan, en voor heel veel politici is die terminologie dus geen halszaak. (Voor mij ook niet, trouwens: het blijven ‘kleine’ ergernissen.)
  Wat voor mij wel een halszaak is: meer culturele bagage en kennis in de gemeenteraad en het stadsbestuur, bij welke partij dan ook. De volgende zes jaar worden cultureel zo cruciaal in Herentals…
  Tot ziens,
  Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: