Niet geschoten is altijd mis

een partiturenbibliotheek, voorwaar!

Andere vraag, van de cultuurraad aan de politieke partijen: wanneer de Herentalse koren en harmonies partituren willen aankopen, worden ze geconfronteerd met een serieuze kost, die de laatste jaren altijd maar stijgt. Kan de stad hieraan tegemoetkomen door het oprichten van een partiturenbibliotheek?

   

De meeste partijen bleven hierover op de vlakte, waarschijnlijk ook door het gebrek aan specifieke kennis van de materie. Alleen de sp.a kon hier duidelijk scoren: de burgemeester himself meldde trots dat dit letterlijk in het socialistische partijprogramma staat.

   

Met permissie, Mijnheer de Burgemeester, maar ik vind dit standpunt sloganesk en totaal niet Partituur20en20trompet2_1 onderbouwd. Het klopt inderdaad dat door de steeds lijviger wordende auteursrechterlijke verplichtingen partituren duurder en duurder worden (voor de Beethoven Academie is dat niet anders dan voor de Broederband), dat het ook niet vanzelfsprekend is om ze in de beste omstandigheden te bewaren, en ik vind ook dat de stad daaraan moet verhelpen. Maar de oprichting van een Herentalse partiturenbibliotheek op zich is een druppel op een hete plaat, die misschien electoraal wel goed valt, maar uiteindelijk met een sisser afloopt.

 

Andere gemeenten (zoals Westerlo) hebben de vorige vijf-zes jaren al werk gemaakt van een dergelijke partiturenbibliotheek. Na die vijf-zes jaren beschikken ze nu over een bibliotheekje van pakweg 30 partituren. Wauw. Indrukwekkend.

 

Als daarbovenop nog eens elke gemeente cavalier seul gaat spelen, krijg je binnenkort het geweldige verschijnsel dat die bibliotheek in Olen, Kasterlee, Westerlo en Herenthout elk een exemplaar van “Een Morgen, Middag en Avond in Wenen” en van “The Bear Necessities” herbergt, terwijl die stukken in de hele Kempen nooit drie keer op dezelfde avond gespeeld of gezongen gaan worden.

   

Daarom, mijnheer de Burgemeester, beste koren, fanfares en harmonieën, is er overleg nodig. Tussen de muziekverenigingen zelf, en tussen de gemeentes. Want een partiturenbibliotheek heeft eigenlijk maar zin als ze enige schaalgrootte heeft. Als harmonie X uit Herentals bijvoorbeeld ook een stuk uitleent aan harmonie Y uit Zoerle-Parwijs.

   

Interessant om weten is bovendien dat de provincie en het Provinciaal Bibliotheekcentrum enkele jaren geleden een dergelijke piste wilden onderzoeken, maar daarin afgeremd werden door het adviesorgaan, waarin Herentals ook zijn stem had. De reden waarom is me nog altijd onduidelijk, zeker als je nu dat sp.a-standpunt hoort of leest.

   

Dat partiturenbibliotheekidee verdient dus zeker verdere, en gefundeerde uitwerking. Want je kan er echt een verschil mee maken. Als je je verstand gebruikt, tenminste.

   

NB: Uiteraard heb ik het dan nog niet gehad over een mogelijke toneelbrochurebibliotheek. Want de auteursrechten op theaterstukken zijn ook niet mis. En dat weet u, beste Burgemeester en Schepenen, want dat was letterlijk te vinden in ons subsidiedossier voor ‘De Dienstlift’ van Harold Pinter, waarvoor u de subsidie vlakaf weigerde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: