Niet geschoten is altijd mis

het grote verkiezingsdebat, deel 2

Nu iedereen die het wilde het grote verkiezingsdebat heeft kunnen volgen op ThalsFM, wil ik wel een en ander kwijt. Wat algemene dingetjes, maar evengoed heel concrete. Mondjesmaat vuur ik ze af; ze zijn allemaal na te lezen onder de aparte categorie ‘het debat’, die je in de rechterkolom van deze site kan aanklikken.

 

Ik had gisteren al vermeld dat ik het op de achterbankjes tijdens het debat geregeld op mijn sijsjes kreeg. Wie me een beetje kent, weet dat ik nogal een hevige ben, en soms behoorlijk fervent kan reageren. En laat dat nu net hetgene zijn waar het in den Brasseur volledig aan ontbrak: vurigheid, frisheid, scherpte. Alle partijen leken nogal eensgezind over de grote lijnen, met als resultaat een makke, tamme discussie, als we dat woord al mogen gebruiken.

   

Ik vond dit nogal tekenend. Naar mijn mening begint politiek met een debat waarin meningen moeten botsen. Zo’n beetje als in de kernfysica: als deeltjes botsen, komt er energie vrij. En het is pas door discussie en dialoog dat je de in jouw ogen geweldige ideeën kan toetsen aan de mening van anderen, ze bijschaven, en misschien ook overboord kieperen. (Een aanzet hiertoe vond je in het mobili-tijdsartikeltje op deze site, en in de reactie van een andere Bart hierop: ik heb niet liever dan verbeterd te worden).

   

Het grote verkiezingsdebat miste dus in mijn ogen bravoure, ideeën, creativiteit. En een saai debat leidt dan al gauw naar een saai beleid. Ga eens naar een gemeenteraad, en stel zelf vast dat het allemaal wel wat spitser zou mogen.

   

Ik wil geen tam debat, want ik wil geen tam beleid. Alleen vrees ik dat we goed op weg zijn naar zoiets, als je dinsdagavond als een graadmeter voor de toekomst kan beschouwen. Nogmaals: ik wil dat niet. Ik wil een spitser Herentals, waar frisse ideeën en botsende meningen voor meer dynamiek zorgen. Ik wil een swingender debat, een swingendere politiek, en een swingender beleid. Ik wil meer Schwung in Thals. En ik hoop van jullie oprecht hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: