Niet geschoten is altijd mis

mobili-tijd

Even twee jaar terugflitsen in de tijd. Plichtsbewust pendelde ondergetekende dagelijks van Herentals-Statie naar Berchem, om zich vandaaruit naar het Provinciehuis te begeven, fris en monter voor een nieuwe dagtaak.

      

Het regende pijpenstelen (gecheckt volgens de nieuwe spelling). Vlak voor het station vroeg een vriendelijke mijnheer me de weg naar het VDAB-opleidingscentrum op Rietbroek. Hij was met de trein vanuit Duffel gekomen, was langdurig werkloos en ging er een opleiding volgen. Hoe kon hij er het best geraken?

      

De enige oplossing die ik en een paar andere collega-pendelaars zagen, was hem door dat hondenweer te voet op pad te sturen: langs de Stationsstraat, Kleine Markt, Lierseweg, de brug over het Kanaal over. Een serieuze tocht, en waarschijnlijk zou de man na een veertigtal minuten doorweekt op Rietbroek aankomen.

         

Ik vond en vind dit beschamend. Mensen die het al moeilijk hebben, wordt het leven nog zuurder gemaakt door een gebrekkig openbaar vervoer. Men mag dan de mond vol hebben over gratis bussen, basismobiliteit en dies meer, maar ik ben ervan overtuigd dat die man daar geen boodschap aan had. Hij had er graag een euro of meer voor over gehad om tijdig en ietwat comfortabel de bus te kunnen nemen naar een voor hem zo belangrijke plaats.

      

Ik heb het nu alleen over die man, op die dag. Maar je kan zijn geval extrapoleren naar om het even wie. Naar mensen met een handicap, naar werknemers die van wat verder naar het industrieterrein moeten komen. Maar net zo goed naar cultuurliefhebbers die na de film, de toneelvoorstelling of het concert om 11 uur ’s avonds nog met het openbaar vervoer thuis willen geraken. Ik geraak er meer en meer van overtuigd: een goed sociaal beleid, een goed cultuurbeleid, een goed beleid tout court moet rekening houden met bereikbaarheid.

         

Natuurlijk is zo’n beleid niet meteen geregeld: het is een werk van lange adem. Het vergt overleg tussen veel overheden en instellingen. Het wordt dus hoog tijd dat hier duidelijk prioriteiten gelegd worden. En dan is voor mij gratis openbaar vervoer niet prioritair, maar wel die man, en zijn lotgenoten. Zorg eerst voor de busverbindingen vanuit het station naar de belangrijkste industriegebieden en wijken. En bekijk nadien of dat dan gratis moet zijn.

2 Responses to “mobili-tijd”

 1. Bart Jonckheere

  Het openbaar busvervoer in Vlaanderen is volgens mij een dienst die de perfectie benadert. Het Vlaamse land is bezaaid met bushaltes. Concreet haal ik graag het geval dat u in uw nieuwsbericht besprak aan. Vanuit de stopplaats aan het central station in Herentals geraak je per bus perfect aan het opleidingcentrum van VDAB met lijn 150 ( Lier – Nijlen – Herentals). Je kan de uurregelingen vinden an de stopplaatsen en zelfs doorkomsttijden op voorhand raadplegen via het internet. Een kleine stad als Herentals heeft een relatief sterk uitgebouwd busnetwerk. Er is aansluiting naar alle omliggende gemeenten in de regio. Voor het welzijn van andersvaliden zet De Lijn ook steeds meer lagevloertrams en -bussen in om het openbaar vervoer toegankelijker te maken. Dit gebeurt natuurlijk stapsgewijs. Denk ook aan project 1, waarbij een aantal stadsnetten voor 100% toegankelijk werden gemaakt mits reservering bij de belbuscentrale. Ook aan haltes worden er serieuze inspanningen geleverd, in samenwerking met de bevoegde wegbeheerders.

 2. Bart Michiels

  Dag Bart,
  Je hebt gelijk. Ik heb het even nagevogeld en vandaag de dag kan je perfect vanuit het station naar Rietbroek. Of dat twee jaar geleden al het geval was, weet ik niet precies.
  Het klopt inderdaad dat er de afgelopen jaren hard gewerkt is aan de bereikbaarheid van bv. industriezones, maar in Herentals is die nog altijd niet optimaal. Ik blijf er dan ook bij dat dat prioriteit verdient, en niet het “vergratissen” van het aanbod. Het lijkt me wel interessant om de zaak nader te bekijken (maar je voelt al wel aan dat ik geen mobiliteitsexpert ben; ik schreef dit artikeltje dan ook meer uit een algemene bekommernis, en uit een algemeen aanvoelen.
  Breder bekeken, denk ik wel dat er meer overleg nodig is tussen allerhande instituten en overheden wat bereikbaarheid betreft. Als ik vanavond naar de Singel ga voor een (toegegeven: wat langere) voorstelling, dan zou het best wel eens kunnen dat ik voor het einde moet vertrekken wil ik met het openbaar vervoer thuis geraken.
  Maar I stand corrected, en ik wil je vooral danken voor je reactie.
  Groetjes,
  Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: