Niet geschoten is altijd mis

monument-taal

Bekentenis: ik ben er in geslaagd om gisteren de Open Monumentendag te missen. Niet goed voor mijn street credibility, geef ik toe, maar als verzachtende omstandigheid wil ik aanhalen dat ik naar andere, levende monumenten ben gaan kijken. Zondagnamiddag hadden we immers een open generale repetitie van ‘Een totale Entführung’, waar de Beethoven Academie  het podium deelt met de monumenten Jan Decleir, Els Dottermans, Tom Dewispelaere (Xavier uit de Parelvissers), Annete Malherbe (Juffrouw Jannie van Jiskefet!) en nog een hele hoop anderen.  Bovenpport

   

Maar in Herentals heb ik de kelk dus voorbij moeten laten gaan. En da’s eigenlijk een beetje jammer, want als we ergens sterk in zijn, dan is het toch wel in ons historisch erfgoed. De poorten, de vesten, de Hogewegmolen, de Bovenkerk, het Begijnhof, de kloosters, noem maar op: we beschikken in Herentals over een assortiment historisch erfgoed waar ze ons om benijden (geef het maar toe, Geel en Turnhout). Misschien noemen ze ons wel terecht de ‘historische hoofdstad van de Kempen’. Het feit dat de telefoonzone 014 naar Herentals genoemd is, doet trouwens vermoeden dat we die hoofdstad-status zelfs nog niet zo heel lang geleden hebben moeten afgeven…

   

Dat erfgoed moet je koesteren, zoals nu al gebeurde met de restauratie van de Begijnhofkerk en de Bovenpoort. Maar ik vind niet dat het daar moet ophouden: als stad moet je je historische waarde meer laten renderen, meer uitspelen, zodat ze ook buiten Herentals een reden hebben om naar ons af te zakken. En zo worden de winkels en de horeca er weer beter van.

   

Laat ons eens creatief zijn met dat erfgoed. Waarom bijvoorbeeld geen gedichten- of beeldenroute langs de Nonnenvest naar de Bovenpoort, zodat winkelwandelaars er een nieuwe aangename invalsweg bijkrijgen? Waarom het Begijnhof niet in ere herstellen, zodat we er echt het verhaal kunnen vertellen van die feministes avant la lettre? Of de kruisweg op Kruisberg eens niet wat meer aandacht geven, zodat niet alleen joggers of mountainbikers er passeren? Of misschien eens goed nadenken over de invulling van het Karmelietessenklooster, nu –helaas- de laatste slotzusters naar andere oorden vertrokken zijn? Zeker nu het cultuurcentrum ’t Schaliken daar vlakbij komt te liggen, lijkt de Karmel me een gedroomde sociaal-culturele locatie…

      

Alleszins komt het me voor dat je altijd moet uitgaan van je sterke kantjes. En met haar monumenten beschikt Herentals over geweldige troeven.

             

Wordt vervolgd, hopelijk ook na 8 oktober…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: