Niet geschoten is altijd mis

mijn platte land

Prominant_2Hartverscheurende keuze gisteren tussen een uitstapje naar Geel of eentje naar Noorderwijk. In Noorderwijk vonden de Hoevefeesten plaats, en in Geel-Ten Aard nam PROMinANT, de provinciale plattelandsdag, de terreinen in.

   

Uiteindelijk (en beste Noorderwijkenaren, het weze me vergeven…) Geel gekozen: in mijn vroegere provinciale carrière heb ik nog wat meegewerkt aan die plattelandspromotiedag, en ik hou er nog steeds de beste herinneringen aan over.

     

Ondanks het regenweer kende ook deze editie een groot succes, en ik denk dat het in Noorderwijk niet anders geweest zal zijn. Het platteland slaat aan, en dat is in de eerste plaats de verdienste van de landbouw die aan het verdiepen en het verbreden is.

   

Maar we moeten er geen doekjes om winden: Herentals (en dan bedoel ik echt Herentals-centrum) heeft niet zo’n gemakkelijke relatie met de landbouw, en bij uitbreiding met ‘het landelijke gebied’. Jammer, want initiatieven als Prominant en de Hoevefeesten tonen net aan dat die ‘Boerenbuiten’ alive and kicking is.

   

Naar mijn aanvoelen heeft die niet-optimale verstandhouding te maken met de nogal hybride status van Herentals als “centrumstad”, of wat daarvoor moet doorgaan. Zo sta ik bij mijn schoonfamilie (van Tongerlo) bekend als “ene van ’t stad”, terwijl mijn Antwerpse vrienden me dan weer heel duidelijk als dorpsmens catalogeren.

   

Ben je als Herentalsenaar stedeling of dorpsmens? Ik zou het niet weten. Maar ik weet wel dat ik me er goed bij voel. Want je kan perfect van twee walletjes eten: van de stad Herentals, met haar winkels en toch wel behoorlijke faciliteiten (en met het cultuurcentrum binnenkort nog meer kansen!), en van het dorp Herentals, met zijn zondagse Boerenmarkt, zijn nog altijd schitterende natuur, en zijn open ruimte.

   

Die behoorlijk unieke karaktertrek van Herentals zouden we best meer kunnen uitspelen, denk ik zo. Op het vlak van toerisme, van lokaal economisch beleid, maar net zo goed bij het aanvragen van Europese subsidies voor Plattelandsontwikkeling bijvoorbeeld. Want er zijn zovele kansen voor dat stadje in de Kempen, tussen dennenbos en hei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: