Niet geschoten is altijd mis

zoete klanken, zure klanken

LepaigeVannamiddag naar Le Paige geweest, voor "muziek in het arboretum". Aangename namiddag beleefd: Ter Vesten, de vzw die zorgde voor de restauratie en opwaardering van het kasteel en het arboretum, programmeerde de drie Herentalse harmonieorkesten na elkaar: de Broederband (inderdaad: de socialisten), de harmonie Sint-Cecilia (jawel: de katholieken) en het harmonieorkest van het Sint-Jozefscollege (voorzeker: het college), waarbij uw dienaar tot enkele jaren geleden meeblies (sinds ik er niet meer bij ben, zijn beide partijen er serieus op vooruitgegaan…).

Prangende vraag aan het biertentje: Waar zijn de liberalen? Helaas heeft de liberale harmonie er enkele jaren geleden het bijltje erbij neergelegd. Misschien zijn de liberalen sindsdien meer geïnteresseerd in Idool-zangers, zoals je hier kan lezen. (A propos: Joeri, vorig jaar heb ik enkele weken lang op jou gestemd, ik had zo graag een wederdienst gevraagd, maar ja…)

Eén minpuntje, dat dient gezegd: eigenlijk een verbazend lage opkomst voor zo’n historisch unicum (naar mijn weten was het immers de eerste keer dat de orkesten "over de partijgrenzen heen" samenwerkten). Des te opvallender werd het toen ik daarnet mijn vriendin in Olen ging afzetten voor het fanfareconcert aldaar: veel volk, heel veel volk.

De Herentalse cultuurverenigingen weten al langer dat het bij God niet eenvoudig is om een Herentalsenaar ‘uit zijn kot’ te krijgen. Voor grote evenementen komen ze nog wel de deur uit, maar voor een concert of toneelvoorstelling is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Het lijkt er soms sterk op dat we serieus aan het ‘ver-ikken’ zijn. En verikking leidt tot verstikking.

Eigenlijk hoeven de eerste resultaten van het Grootste Buurtonderzoek van Het Nieuwsblad (zie ook hier) dan ook niet te verbazen. Het blijkt dat we naar Vlaamse maatstaven niet zo tevreden zijn: Herentals bengelt wat onderaan, terwijl bijvoorbeeld Olen op de negende plaats staat.

De schuld van de politiek, van de huidige meerderheid? Misschien wel, maar ik weet het niet. Natuurlijk kunnen vele dingen beter (da’s ook de reden waarom ik me politiek wil inzetten). Natuurlijk kan en moet een beleid de samenleving helpen verzoeten. Maar misschien kan ieder van ons, politieker of niet, ook eens wat positiever gaan denken en doen. Door bijvoorbeeld eens een concertje of toneeltje mee te pikken. Doen?

2 Responses to “zoete klanken, zure klanken”

 1. Carl

  Echte liberalen zijn nooit voorstander van verzuiling geweest. Het verbaast me dan ook niet dat er in onze stad geen ‘blauwe’ fanfare of harmonie is. Maar wil dat dan zeggen dat liberalen niet van dat muziekgenre houden? Dat zou ik niet durven zeggen.
  Liberalen houden van individuele vrijheid. Liberalisme en cultuur gaan dus hand in hand. Muziek in het bijzonder en cultuur in het algemeen moet vrij zijn, liefst ongebonden aan een zuil of partij.
  Ook idool-zangers hebben het recht om op te komen. En laten we eerlijk zijn. Alle partijen, ook CD&V, hebben graag een bekende vlaming op hun lijst.

 2. Bart Michiels

  Dag Carl,
  In onze stad is wel degelijk een ‘blauwe’ fanfare of harmonie geweest, die jammer genoeg ter ziele is gegaan.
  En dat liberalen van individuele vrijheid houden, is me bekend. En natuurlijk heeft muziek geen politieke kleur, gelukkig maar. Daar was het me ook niet om te doen. Ik ben zelf nogal liefhebber van samen iets moois maken, en samen van iets moois genieten. Gedeeld plezier is dubbel plezier, nietwaar?
  En over Joeri: sans rancune of jaloezie, hoor. Wou gewoon effe ironisch zijn…
  Groetjes,
  Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: