Niet geschoten is altijd mis

Stemplicht/Burgerplicht

Heikel onderwerp: 8 oktober moet dan wel de hoogmis van de gemeentelijke democratie worden, die mis heeft ook pastoors nodig: de voorzitters, secretarissen en bijzitters van een stembureau. En het recruteren daarvan is niet altijd eenvoudig.

De laatste weken werd ik hierover aangesproken door 3 personen die het “aan hun rekker” hadden: allemaal geboren in of rond het gezegende jaar 1976, want het zijn voornamelijk de dertigjarigen die aangeschreven worden. En dan voornamelijk juristen, informatici, ambtenaren, onderwijzend personeel en vrije beroepen.

Een van die personen was dokter in een ziekenhuis, en draait zo’n 12 uren per dag in deze periode, 6 dagen op 7. Een andere was al 4 keer bijzitter geweest en werd nu als voorzitter opgeroepen.

Voorzitterstemt Ik vind: een mens moet zijn burgerplicht doen, en sommigen doen dat met graagte, waarvoor alle respect (kijk maar eens op deze site). Maar tegelijk moet je redelijk blijven. En het huidige oproepingssysteem kan beter: de lijsten waarop kandidaat-voor- en bijzitters geselecteerd worden, zijn zo nietszeggend en onpersoonlijk dat je onvrede in de hand werkt.

Mag ik ter discussie een paar principes suggereren?

1)      Je hebt nu eenmaal een voorzitter en secretaris nodig die wat kaas gegeten hebben van recht, administratie en informatica. En dan kom je al gauw bij bovenstaande ‘usual suspects’ uit. Dat is nu eenmaal de realiteit.

2)      Als je één keer gezeteld hebt, kan je maximaal nog voor twee volgende verkiezingen opgeroepen worden. Driemaal zetelen is genoeg.

3)      Als de overheid je oproept als lid van een kiesbureau, moet ze dat ook fatsoenlijk vergoeden of compenseren. Het ambt van burgemeesters en schepenen is financieel opgewaardeerd, dus mag dat ook voor degenen die de administratie verzorgen die hen verkozen krijgt. Het is nu te gek dat de vergoeding die je als voor- of bijzitter krijgt, niet volstaat om je babysit te betalen.

4)      Als je die taken financieel opwaardeert, wordt het misschien aantrekkelijker voor bepaalde mensen om met liefde en plezier te gaan zitten. En misschien kan je het zelfs inbouwen als nuttige ervaring voor werkzoekenden (die bv. een administratieve VDAB-cursus volgen)? Wie weet meldden melden sommige mensen zich spontaan aan?

Ik heb natuurlijk makkelijk praten, want ik mag niet zetelen omdat ik kandidaat ben. Maar toch zal ik er ook bij zijn, van 8 tot 16 uur. Niet zozeer om stemmen te ronselen, maar wel omdat de partijen ‘getuigen’ afvaardigen naar elk bureau om te controleren of alles correct verloopt… ’t Is maar dat je’t weet.

Enfin, ik wil hier maar een aanzet geven om ook in de samenstelling van een kiesbureau wat menselijker te werk te gaan. Nog ideeën? Reageer gerust!

2 Responses to “Stemplicht/Burgerplicht”

 1. Joris

  Bart,
  Net als ik hou je van cultuur, onze stad en de Nederlandse taal. Die conclusie trek ik uit een aantal bezoeken aan je webstek.
  Het stoort me echter dat je de verwarring rond de begrippen “culttuurcentrum” en “cultureel centrum” hekelt in een van je opiniestukken.
  REDEN: je maakt in bovenstaand tekstje ook een grote taalfout. het betreft volgende zin: ” Wie weet meldden sommige mensen zich spontaan aan?”. Zoek de “vout”!
  Hopelijk ben je niet het soort politicus die zich verschuilt achter een gebrek aan lessen dactylografie of de zetduivel…
  Vlaamse groeten

 2. Bart Michiels

  Dag Joris,
  Wederom word ik verbeterd! En toch ga ik een tikfout als excuus inroepen. Een foutje is snel gebeurd, en dat zal jij wel willen beamen (je hebt het ook over een “culttuurcentrum”, met drie t’s). Maar ik pas het aanstonds aan.
  De begripsverwarring die ik “hekel” tussen cultureel centrum en cultuurcentrum blijft evenwel een van mijn kleine ergernissen. Omdat ze meer is dan een simpele verspreking of verschrijving, dunkt me.
  Hartelijke groet,
  Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: