Niet geschoten is altijd mis

Kleur in het cultuurcentrum!

Pertinent vraagje van de Derdewereldraad op het debat: zal het cultuurcentrum ook aandacht hebben voor de Noord-Zuid-problematiek. Antwoord van de meeste partijen: natuurlijk, beste Derdewereldraad!

Alleen het Vlaams Belang is – vrij voorspelbaar – tegen. Eigen vendelzwaaiers eerst, weet je wel. Persoonlijk zou ik een combinatie van twee werelden wel zien zitten: vendelzwaaien op djembe-geroffel. Vliegt den blauwvoet, storm op de Indische Oceaan, of zoiets.

Ook VLD+ bleef merkwaardig voorzichtig: de partij wil zich niet mengen in de programmering van het Cultuurcentrum: dat is de taak van het beheersorgaan en de cultuurfunctionarissen. Vreemd voor een partij die met Joeri Fransen de volgende schepen van cultuur wil leveren. Wat gaat Joeri dan te doen hebben?

De politiek heeft zich naar mijn aanvoelen wel degelijk te bemoeien met het cultuurcentrum. Niet met de programmering, natuurlijk (de schepen of burgemeester moet niet bepalen welke groepen er een podium krijgen), maar wel met de profilering. En het doel moet dan zijn om cultuur en het cultuurcentrum voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Voor jong en oud, arm en rijk, dik of dun, gestudeerd of niet, wit of zwart.

Groen!Open maakte zich sterk dit in de gaten te kunnen houden door een allochtone vertegenwoordiging in het beheersorgaan, waarvoor ze nu al gezorgd hebben. Alleen jammer dat we die Groen-vertegenwoordigster nog nooit op dat beheersorgaan hebben ontmoet…

Maar soit: minstens 4 van de zes partijen wil dus kleur in het cultuurcentrum. Alleen heb ik nog niemand horen vertellen hoe. Waarschijnlijk omdat niemand het weet.

Mag ik een ideetje lanceren? Er bestaan twee schitterende initiatieven: het project Open Culturele Centra van de provincie Antwerpen (dat zich de voorbije jaren al focuste op Marokko, Turkije, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika) , en het Filmfestival Open Doek in Turnhout. Ga daar eens mee praten, en probeer samen te werken. De ervaring die beide organisaties hebben opgedaan is van onschatbare waarde. En zorg dan voor eigen accenten: waarom geen film met gastronomie verbinden? Of een Afrikaanse zanger met onze eigen Djembéfun? Of Marc Helsen als ‘Groote Trekker’ een parcours laten uitstippelen?

Beste politieke partijen, denk er eens over na. Geef impulsen aan wie de programmatie moet uitwerken. Want tot nu toe is dat veel te weinig gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: