Niet geschoten is altijd mis

5 maal 5 maal 5

Zo elk jaar rond deze periode verdeelt het stadsbestuur weer zijn culturele subisidies. En jawel hoor, op 28 december werd opnieuw de blijde mare de wereld ingestuurd:

Subsidies voor culturele verenigingen en theatergezelschappen

   

Het bestendig bureau van de Herentalse cultuurraad berekende de subsidiebedragen voor 2007 aan de hand van de ingediende jaarverslagen. Het stadsbestuur gaat over tot de uitbetaling van 13.600 euro, verdeeld over de verenigingen die aangesloten zijn bij de cultuurraad.

Theaterspektakel vzw was het enige theatergezelschap dat een subsidieaanvraag indiende voor het seizoen 2006 – 2007. Het reglement bepaalt dat het beschikbare bedrag verdeeld wordt tussen de aanvragers die in aanmerking worden genomen. Het college beslist het beschikbare subsidiebedrag voor Herentalse theatergezelschappen van 14.874 euro toe te kennen aan Theaterspektakel vzw.

Let trouwens op het fraaie staaltje parafrasering van het persbericht van vorig jaar:

Het stadsbestuur geeft het stedelijk theatergezelschap Theaterspektakel een subsidie van 14.874 euro. Dat is het volledige bedrag dat het stadsbestuur elk jaar voorziet voor steun aan Herentalse toneelgezelschappen. Geen enkel ander gezelschap diende echter een aanvraag in.

Dit wordt dan ijverig overgenomen door de Herentalse media:

 

En elk jaar is het weer van dattum. Een Kreutzfeld-sympathisant, een journalist of een kandidaat-sponsor komt dan op je af met de vraag waarom Kreutzfeld Verein geen subsidieaanvraag heeft ingediend. Er was immers maar één aanvrager, en die gaat dan met het hele subsidiebedrag lopen. Terwijl er toch meerdere theatergezelschappen in Herentals zijn, zou je denken.

   

En waarom willen we die subsidies dan niet? En als die andere verenigingen al te lui zijn om een subsidiedossier in te dienen, waarom zou een bedrijfje hen dan nog moeten sponsoren? Moet de privé er alleen voor opdraaien? Waarschijnlijk zullen collega’s van andere Herentalse toneelverenigingen wel dezelfde vragen krijgen.

   

Tandengeknars.

 

Kreutzfeld Verein heeft wél –zoals elk jaar- een subsidiedossier ingediend. Alleen niet als theatervereniging, en dat heeft zo zijn redenen. Als je het theatersubsidiereglement erop naslaat (hier; raar overigens: op het internet staat het reglement voor de jaren 2002 tot 2006…), dan zie je dat vooraleer een gezelschap subsidie wil ontvangen, het 5 jaar lang 5 verschillende producties per jaar minstens 5 keer moet spelen. En pas dan kom je in aanmerking voor die subsidie.

En dus doet Kreutzfeld het via de Cultuurraad, als gewone vereniging, samen met de andere tgezelschappen, koren, harmonies, fanfares en 100 andere verenigingen, waaronder nogmaals een 13.600 EUR verdeeld wordt.

   

Overigens is ze Theaterspektakel gegund, die subsidie: je moet het maar doen, minstens 25 voorstellingen per jaar spelen, en daarvoor kan je zeker die subsidie gebruiken (ga trouwens zo massaal mogelijk naar Frustration Island!). Theatermaken is duur, en als Stedelijk Gezelschap verdient het Spektakel dan ook alle steun. Het geeft daarvoor trouwens ook veel terug aan de stad en de belastingbetaler: niet alleen minstens 25 opvoeringen per jaar, maar ook zitjes in de Raad van Bestuur, en dus inspraak in het beleid van het gezelschap.

   

Alleen is het echt niet eerlijk van de Stad om jaar in, jaar uit altijd maar dat persbericht de wereld in te sturen. Of om het reglement in kwestie de titel Subsidiereglement voor Herentalse theatergezelschappen’ mee te geven, en te laten uitschijnen dat elk toneelgezelschap hiervoor in aanmerking zou komen.

   

Dat dit wel het geval is, heeft zo zijn historisch-politieke, en zelfs begrijpbare, redenen. Maar het lanceren van een dergelijke boodschap berokkent andere gezelschappen behoorlijk wat PR-schade. En daar is niemand mee gediend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggers liken dit: